A podcastkészítés lépései

Megosztás

A podcast adta lehetőségeket cégként vagy vállalkozóként szinte kötelező kihasználni. Cikkünkben kitérünk az előnyeire, és azt is eláruljuk, hogy milyen lépésekből áll a készítése. Mindemellett arról is írunk, hogy milyen előnyei vannak a stúdióbérlésnek.

A podcast készítés egyik nagy előnye, hogy a segítségével elkötelezett közösséget lehet építeni, közvetlenül el lehet érni az embereket. Versenyelőnyhöz is lehet jutni általa, a segítségével növelhető a cég hitelessége, építhető a márka, és új értékesítési csatornát lehet bevezetni.

Podcastkészítés lépésről lépésre

Az első lépés természetesen a tervezés, amely során meg kell határozni a podcastcsatorna üzenetét, illetve a célt és a célcsoportot. Továbbá piacelemzést kell végezni, a stílust meghatározni, és a témaköröket összegyűjteni. Ezt követően össze kell írni, kik lehetnek a potenciális vendégek és el kell készíteni a tartalomnaptárat.

Fontos, hogy a céges podcast minden esetben releváns információkat adjon a célközönség számára, legyen minél szórakoztatóbb és legyen benne call to action.

Kétféle módon lehet felvételt készíteni. Az egyik mód a saját eszközökkel, sajt helyszínen történő felvétel. Ehhez be kell szerezni minden eszközt és szoftvert, ki kell alakítani a megfelelő helyszínt a felvétel elkészítéséhez, szerkesztéséhez, és meg kell tanulni a folyamat technikai hátterét, a szoftverek használatát. A másik mód a feladatok kiszervezése és a helyszínbérlés.

Profi körülmények között lehet rögzíteni az adásokat

Ma már van lehetőség stúdióbérlésre, például a Brocasterz podcast ügynökségnél is, amelynek köszönhetően profi körülmények között lehet rögzíteni az adásokat. Sőt, nemcsak erre van mód, általuk ki lehet szervezni a teljes csatorna létrehozását, menedzselését, szerkesztését és marketingelését. Lehet önkiszolgáló jelleggel bérelni stúdiót, ami azt jelenti, hogy nincs a helyszínen hangmérnök.

A foglalást követően el kell menni a helyszínre, rögzíteni a sávokat, elküldeni azokat, és az utómunka otthon elvégezhető. Plusz díj ellenében általában van lehetőség arra, hogy a stúdióban legyen egy hangmérnök, aki akár videós felvétel készítésében is tud segíteni.

Milyen előnyei vannak a profi stúdió bérlésének?

A profi stúdió bérlésének számos előnye van. Az adásokat olyan mikrofonokkal lehet rögzíteni, amelyek rádiós hangminőséget biztosítanak. Továbbá a stúdiókban minden eszköz rendelkezésre áll, amire szükség lehet a tökéletes felvétel elkészítéséhez. Többnyire olyan keverőpult is található a helyszínen, amellyel akár online beszélgetés vagy telefonhívás is rögzíthető, illetve online streamelésre is kiválóan alkalmas.

Brocasterz podcast ügynökség stúdiójának esetében nemcsak helyszín- és eszközbérlést lehet igényelni, hanem az utómunkában is lehet segítséget kérni. Professzionális eszközökkel vágják meg és szerkesztik az adásokat, illetve javítják a hangminőséget. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

Kapcsolódó cikkek